تورم سرسامآور بازار مسکن، پیامدهای بسیاری برای شهروندان کشور به همراه داشت. از صرف حدود ۷۰درصد درآمد برای اجارهخانه تا چالشهای هر ساله برای تمدید قرارداد یا نقل مکان به منطقهای تازه که عموما، جنوبیتر از سال گذشته است. افزایش بیحساب اجارهخانه در پایتخت اما، مشکلات تازهای را برای خانهبهدوشان پایتخت ایجاد کرده است. تازهترین و اسفبارترین آن، دغدغه برای پیدا کردن کانتینرهایی برای انبار اثاثیه منزل است.
معیشت مستاجران تهرانی، مدتها است که در لایههای پنهان شهری، فاجعهای بیسابقه را تجربه میکند. افزایش اجارهخانهها، در حالتی خوشبینانه، موجب کوچکتر شدن خانهها یا کوچ به محلات جنوبیتر میشود. در حالتی واقعیتر اما، بسیاری از شهروندان را ناگزیر به مهاجرت معکوس به شهرستان یا مناطق حاشیهای پایتخت میکند. در هر دو حالت، مستاجر میماند و اثاثیهای که دیگر نه فضای چیدنش در خانههای کوچکتر وجود دارد و نه آسودگی خاطری برای انتقالش از این خانه به آن خانه در حاشیهایترین نقاط شهر! بحران انبارهای کانتینری، اینجا به دغدغه دوم مستاجران، پس از خانهیابی تبدیل میشود.
این پدیده در سالهای اخیر به قدری افزایش یافته که کسبوکار کانتینرداران تهران را سکه کرده است. بررسیهای خبرنگار فراز نشان میدهد که کانتینرهای خالی برای انبار اثاثیه منزل حالا به ندرت قابل دستیابیاند. یکی از کانتینرداران تهران که شعبی در شرق و غرب تهران دارد، در این باره به روزنامه اینترنتی فراز چنین گفت: «اجاره کانتینر ۲۰فوت داخل سوله ماهانه یک میلیون و ۸۰۰هزار تومان است و ۵ میلیون هم پول رهن میگیریم. اینجا همهاش اثاث منزل است. بیشتر از نصف کانتینرها هم پر شده؛ شعبه دیگرمان هم دیگر ظرفیت ندارد. در شعبه غرب، ۲هزار و ۷۰۰ کانتینر داشتیم که همهاش پر شده است. حالا جای دیگری داریم میسازیم با حدود ۶هزار کانتینر. ساختهنشده حدود هزار تاش پر شده».
کانتینردار دیگری در تهران، در گفتوگو با خبرنگار فراز گفت که ظرفیت انبارهای کانتینری تا مهرماه تکمیل است. او گفت: «البته اگر بخواهید در انبار، جا برای اثاثیه هست اما داخل کانتینر نمیبریم. یعنی اثاث را در گوشهای از انبار میگذاریم و میگوییم بچهها دورش را با چیزی ببندند. ولی اینطوری نیست که داخل کانتینر ببریم و درش را قفل کنیم».
به نظر میرسد تورم مسکن، کمر لایههای رو به پایین طبقه متوسط و فرودستان شهری را شکسته است. این در حالی است که تامین مسکن مورد نیاز شهروندان، یکی از شعارهای اصلی دولت سیزدهم در روزهای انتخابات و پس از آن بود. با این روند اما به نظر میرسد در آیندهای نه چندان دور، کانتینرداری به منظور انبار اثاثیه مستاجران بهحاشیهرانده شده و ناگزیر به کوچ اجباری به شهرستانها، به کسبوکاری پررونق تبدیل خواهد. از سوی دیگر، فروپاشی نظام خرید و فروش و اجاره مسکن و تحمیل آسیبهای جبرانناپذیر اقتصادی و اجتماعی به موجران و مستاجران، چندان دور از تصور نیست.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟